Ego

Članak od admin@place

08.09.2020

????????????????????

Naš je Ego malena, često skrivena oaza koja nas može zaštititi, učiniti da shvatimo koliko smo individualni i koliko je naša individualnost jednaka svim ostalim individuama oko nas. Može služiti da nas podsjeti kako smo biće koje zavrijeđuje ljubav, razumijevanje i obilje, baš jednako, kao što SVA druga bića koja sretnemo zavrjeđuju isto.

Dok god se razdvajamo, dijelimo, odvajamo, izdvajamo, razlučujemo, rastavljamo, umjesto da spajamo, integriramo, ujedinjujemo, objedinjujemo i sintetiziramo, nećemo imati mir. Uvijek će biti suprotnosti i neprijatelja koji će nam narušavati naš mir. Samo suglasje osigurava mir. Svijest da nismo odvojeni jedni od drugih i da je ISTINA koja vrijedi za jednog zapravo istina vrijedna svima nama jednako. Da je ono što muči jednog zapravo ono što može pomoći svima.

Ego. Divlji, neobuzdani konj koji čuči u svakoj od naših osobnosti ili divlji, obuzani, snažni konj koji zapravo jest naša osobnost?

Ego može biti kritičar, nezadovoljni, samokoncentrirajući mislilac, strogi i pravedni učitelj, ljut na svijet, razočaran, ogorčen, može ismijavati, umije se čuditi, zgražavati, osjećati se ugrožen. Može i zna pronaći opravdanje za svaku potrebu. Tjelesno, emocionalno i misaono, uvijek će znati razlog i način. Isto tako može biti jadan, jadniji od drugih, tužniji, nesretniji i neshvaćeniji. O, svašta on zna i uzima. Koliko smo samo puta svi osjetili ove emocije…

S Egom se ne moramo svađati, shvaćati ga kao opasnost ili mu se suprotstavljati, on je dio našeg bića kao i emocije, kao i naša osobnost u kompletu, kao i naše tijelo. Možemo ga integrirati, kultivirati, preusmjeriti, razumjeti, koristiti i prihvatiti umjesto mučiti se. Razumjeti da je i onaj tužan, prestrašen i nesiguran dio nas dio tog identiteta koji nas često koči. Naš Ego. Obrana od kritike na naše ponašanje iz Ega tako može biti kontraproduktivna, pogotovo kad nas brani od onih koji nam, čak i unatoč svojim negativnostima, mogu pomoći naučiti što trebamo, ili nas osnažiti, ili nam otvoriti nove mogućnosti, upoznati nas s načinom na koji reflektiramo svoju unutrašnjost. Ako osjećamo uvredu na svoje ponašanje, stav, emocije i način na koji živimo moguće je da živimo u NESKLADU s onim što zaista jesmo i onim što projiciramo van. Tako kritiku radije možemo shvatiti kao pomoć i način na koji nas drugi vide, bez obzira na naš stav, možemo ju prihvatiti kao još jednu stanicu za samopregled. Neće uvijek biti glatko, Ego voli da je po njegovom i ne pušta tako lako. Voli kad mu je lijepo. Kad je u pravu. Pozitivna reakcija, odgovor i ono što želimo vidjeti u svojem životu započinje s odgovornošću, hrabrošću i iskrenošću, a nastavlja se s ustrajnošću, postojanošću te se blago napreduje prema vrlinama kao što su optimizam, zahvalnost, smisao za humor, dostojanstvo, vedrina, entuzijazam, relaksiranost i nada, a onda i vrline ljubavi, radosti i poniznosti.

Njegujte i cijenite ove vrline u svakoj prilici. Kad osjetite reakciju ne uzimajte ju uvijek osobno i ozbiljno već pokušajte usmjeriti svoje sučeljavanje u znanje, učenje i beskrajno puno pokušavajte. Uvijek. I onda kad se od pokušaja odmarate. Isplati se.

Namaste #volimvas

Možda će Vas ovo zanimati…

Kori

Kori

Moj drugačiji porod a isti kao i svi porodi na svijetu Svaki porod je važan i intiman čin i ne bi trebao biti...

Čarolija trudne godine

Čarolija trudne godine

Trudnoća i sve u njoj je duboko, intenzivno i preobražajno iskustvo svake žene. Bez obzira da li je izrazito teško ono...

Metal hits hard

Metal hits hard

Danima sam osjećala težinu i nepovezanost sa svojim životnim vjerovanjima. Sumnjala sam kako se nekim groznim...