Elementi i rituali zdravlja

Članak od admin@place

11.17.2020

Mi smo neodvojivi od svih ciklusa na Zemlji. Neodvojivi od svih ritmova.

Harmonija našeg tijela i uma jasno se očitava kroz harmoniju odnosa, ponašanja i na kraju se vidi na našem zdravlju.

Naš je organizam prepun kvaliteta 5 velikih elemenata Zemlje.

Prostor se očitava kao prostor unutar naše kože, šupljine unutar glave, krvnih žila, usne šupljine, zrak kao govor, udisanje, pokret rukom, vatra kao toplina i temperatura naše kože i krvi, želudac koji probavlja i transformira hranu u energiju, pigmentacija, voda koja je preko 70%dijelom naših svih organa i strukture te zemlja koja nam daje strukturu kostiju, noktiju, hrskavica…

Razumijevajući ovu podjelu možemo vrlo lako shvatiti kako svatko od nas ima drugačiji omjer tih elemenata i pod tim utjecajem osjeća svoje tegobe i senzacije.

Kvalitete tih elemenata su različite, neke od njih su toplo, hladno, gusto, tamno, lagano, promjenjivo, statično, gusto…
….pa su tako njihove  pod dominacije u različitim omjerima odgovorne za naš pokret, transformaciju i konstrukciju.

Bez obzira na dominaciju u našoj strukturi i izgledu tijela, čovjek se NEPRESTANO mijenja. Svakog dana, svakog trenutka događa se dinamika oku nevidljiva i na nas i elemente u nama utječu brojni čimbenici a posebno hrana koju unosimo, godišnje doba kad nam je hladnije ili toplije, stvari koje činimo i kako se ponašamo.

Kada smo ljuti dominira vatra, snaga ili voda kroz suze, kada smo tužni dominira teška zemlja i voda pa smo “poput blata”, kada smo veseli i kažemo poletni puni smo zraka i lagani smo.

ZIMSKI PERIOD

Zima našem tijelu donosi određenu tromost i težinu jer su to njezina svojstva. Ona povećava simptome poput artritisa, nemira, tuge, težine.
Vrlo često u žena se budi preosjetljivost upravo u ovo doba i tada se poistovjećuju sa bolestima koje rado “privuku” ali i zadrže jer upravo im jedino ta slabosti dopušta da odmore i odmaknu se od obaveza i stresa.

Budući da priroda spava i mi imamo tendenciju usporiti i odmarati a to nije uvijek moguće.

Naviknute slušati tuđe procjene i zaključke kada se dogodi bolest “napokon” se okrećemo unutarnjem glasu koji nam pjeva pjesmu o našem tijelu i svijetu.

Zbog toga nerijetko žena koja je teže odbolovala govori kako ju je bolest promijenila, preporodila i osvijestila joj ono bitno i kako se “odmorila” i spoznala sebe.

Iskustva koja nam je dano da prođemo prilika su za duhovno rađanje. Današnji principi mindfulnessa govore o tehnikama i prilikama učenja i PROMJENE kroz intelekt, mozganje i samo introspekciju ali rjeđe objašnjavaju kako se, zapravo, istinski ne moramo mijenjati ili postati neke druge, bolje, duhovnije, čišće osobe od onoga što već jesmo. Ne govore o tome da mi VEĆ SAD jesmo na onom stupnju i u životu koji je uspješan, čist i idealan za nas. Potrebno je samo maknuti koprenu uvjerenja o nekoj “boljoj i novoj ja” kao drugačijoj.

Dozvoliti si rituale koji nisu mehanički i nesvjesni očistiti će naše aure i naslage koje, kao žene,  volimo sakupljati i osjećati se loše u trenutcima, danima, mjesecima prihvaćanja kroz svoj proces koji se rasteže od ljubavi do samokažnjavanja i boli, znači osjetiti sebe.

Rituali i čišćenja, shvaćanje svojih potreba i tijela za mnoge je neugodan proces osvještenja stanja, misli kojih se sramimo i za koje se krivimo. To unutranje sazrijevanje donosi nam odgovornost za svoje zdravlje ali nosi i povjerenje i poštovanje prema životu koji je UVIJEK stvaranje i promjena.

“Treba uroniti u iskidano tkivo i pohvatati konce koji vise posvuda. Ta polomljenost, krhkost, zahtijeva dugo zalijevanje i rad na povjerenju i korijenima. A zatim učimo iznova. Gdje se rađam? Kamo dolazim? Kuda idem? K sebi….”

Senka K. Mijić (Holističko zdravlje žene)

Razumjeti intelektualno svoje želje, znati što želimo, s čim rezoniramo, što nas zove i što nam je na srcu, znati što nam je odbojno je samo polovica cjeline koju trebamo da bi ispunjenost i rezultati bili cjeloviti.

Naše odluke,donesene umno i razborito su jedno a naše tijelo može još uvijek aktivno nastanjivati dvojbe i strahove.

Naši čvrsti stavovi, bez obzira koliko bili snažno ispravni mogu naše tijelo učiniti krutim i nefleksibilnim i potrebno je zapitati se koliko zapravo odobravamo ljude s kojima se ne slažemo u životnim odabirima a time ćemo dobiti i odgovor na vlastita odobravanja.

Dakle, naš um može se uvjeriti da je u pravu a tijelo može pokazivati da biološki to za nas i dalje nije potpuno prihvaćeno.

ZA POČETAK sklopite ugovor sa sobom o tome kako ste nježna, dobra, spremna i topla. Kako ne osuđujete svoj nedostatak spontanosti i uzbuđenja oko nekih neistraženim stvari koje saznajete u sebi i u svijetu oko sebe i kako je dovoljno čak i ako osjećate otpor prema njima.
I tako zaronite u istraživanje bez očekivanja…

RAZUMJETI DOM I ŽIVOT

Maternica je naš prvi dom. I muškarcu i ženi. Svaki je muškarac porođen kroz ženu kao što  su i mnoge žene porodile osobe ali nisu sve one majke.

Majka je dubina i stvaranje, ona predstavlja proces i učenje, majka može biti majka i usvojenom djetetu i sebi i prijateljima, svojim idejama, ostvarenjima iznutra, razumijevajući što ta riječ znači.
Ograničene smo reprodukcijskom plodnošću a zapravo gajimo i mnoge druge plodnosti u sebi.

Vrlo često u nemogućnosti reprodukcije ne vidimo što nas ograničava te vlastiti ciklus i pojavu svake nove mjesečnice počnemo gledati kao kaznu i još jedan neuspjeh.

Ovo se snažno očitava u druge aspekte života te ostavlja trag na našim težnjama i načinu na koji doživljavamo ono što “moramo”.

Rituali za ženu i plodnost

Yoni
Ritual nježnosti i ljubavi

Svaka žena se mjesečno prirodno samo čisti kroz ciklus.
Yoni je parna kupelj koja služi odavanju poštovanja svojoj unutrašnjosti i nije samo fizički proces.  Kroz toplinu i paru koje imaju svojstvo omekšavanja naših tkiva ali i grubosti i ukočenosti koje možemo nakupiti čak i ako cijeloga dana opušteno sjedimo na radnom mjestu. Osjećaj grubosti u tijelu a posebno u tom osjetljivom dijelu naše ženskosti očitava se na grubosti koju proslijeđujemo i drugima.

Yoni parna kupelj lagana je i nježna vlažnost koja omekšava tkiva i maternicu te podupire protok naše krvi.

Pokušajte stvoriti intimnu i mirnu atmosferu, polumrak, svjetlost svijeća. Sve što je moguće za vas. Uronite u ovo vrijeme s povjerenjem iz svog srca jer um ne razumije smisao ovog procesa.

Potpuno se opustite i pripremite posudu za parnu kupelj na koju ćete moći sjesti. U posudu ulijte dovoljno vruću vodu s oprezom da najsnažnija para prva ode kako vas ne bi ozlijedila i dodajte neku biljku ili ju skuhajte zajedno s vodom kako bi osjetile njezina ulja,  poput Tulsija, kadulje, nevena, ružmarina, lavande, kamilice.
Kad sjednete na posudu naslonite se uza zid i slobodno omotajte dekom i ručnicima, te zatvorite oči i promatrajte svoje tijelo kao meko i otvoreno sve dok osjećate paru ispod sebe.
Ostanite tako barem 10 minuta.
Ukoliko osjetite snažnu potrebu za suzama, bolovanjem, jecajem slobodno otpustite te osjećaje bez uzdržavanja i podržite se ljubavlju i nježnim riječima naglas. Osjećaj srama, nelagode, čudnosti i svi otpori su normalni.

Nemojte odustati ako ne osjećate “ništa”. Nakon kupke moguć je i osjećaj umora, bezvoljnosti i potrebe za spavanjem ili zagrljajem.

Ovaj ritual donijeti će vam fizičke promjene i olakšanja kroz nekoliko mjeseci koje ćete moći prenositi u svoj svakodnevni život. Iskustva su duboka i individualna.

Yoni kupka pomoći će kod osvještavanja želje, plodnosti, bolova, ciklusa, nakon operacija, kod gubitka maternice, u menopauzi.
Izbjegavati ovaj ritual u trudnoći te za vrijeme mjesečnice.

Ritual uljenja tijela
Abhyanga

Svaka osoba ima određenu kvalitetu kože ovisno o tipu elementa koji njome dominira.

Postoje tako tipovi koji su skloni isušivanju kože, oni su uglavnom osjetljivi, skloni glavoboljama, slabije energije i njima dominira strah. Također, postoje oni koji su masnije, snažnije, deblje kože koji su uglavnom stabilni ali skloni lijenosti i pretjerivanju. A postoje i oni između koji su gorljivi, skloni upalama, crvenilu i manifestacijama svojeg temperamenta promjenama na koži, gorljivi i energični ljudi.

Svi imaju zajedničku osobinu a to je potreba da se ta osobnost umiruje, njeguje i drži pod kontrolom.

Ritual uljenja jedan je od najpodržavajućih za naš organizam. Ulja ne maste kožu već se kroz nju kao najveći organ apsorbiraju u organe bez da prolaze kroz transformaciju unutrašnjim sokovima kao kroz želudac te tako direkno hrane i čine dobrobiti svim tkivima.

Uljenje tijela nakon nekoliko će mjeseci donijeti izvanredne rezultate kroz probavu, spavanje i opći osjećaj mira.

Postupak:
Prije spavanja.

Lagano ugrijte 1-2 dl ulja te uđite u topao tuš ili kadu. Kad voda otvori pore lagano se od vrata polijte uljem i mažite nježno posebno u pidručju zglobova. Jednom tjedno možete to učiniti od glave i kose sve do pete.
Nakon toga ili naizmjenično se zalijevajte toplom vodom i nemojte se brisati već lagano utapkajte samo višak vode ručnikom. Ne trebate se bojati da ćete biti masni jer će tijelo upiti ulje. Utoplite se i legnite spavati.

Odabir ulja

VATA TIP ili tip suhe, lagane i osjetljive prirode :
Sezamovo ulje

PITTA TIP ili tip vruće i gorljive prirode sklone nervozi i ljutnji :
Kokosovo ulje

KAPHA TIP ili tip robusne i trome građe i spore probave:
Bademovo ulje

U rutinu možete uključiti uljenje nosa sa tri kapi sezamiva ulja ujutro i lagano ih umasirati.
Ovo će pomoći kod alergija, glavobolja i suhe sluznice te kao zaštita.

Također, mućakanje ulja (laneno, maslinovo, bademovo….)  ujutro oko 10 minuta u usnoj šupljini donosi brojne dobrobiti u borbi protiv toksina. Slobodno istražite ove teme.

Izvor : “Ayurvedska knjiga zdravlja”; ” Holističko zdravlje žene” ; Senka Kušer Mijić

Neka vam služe na dobro.

Korana

Možda će Vas ovo zanimati…

Kori

Kori

Moj drugačiji porod a isti kao i svi porodi na svijetu Svaki porod je važan i intiman čin i ne bi trebao biti...

Čarolija trudne godine

Čarolija trudne godine

Trudnoća i sve u njoj je duboko, intenzivno i preobražajno iskustvo svake žene. Bez obzira da li je izrazito teško ono...

Metal hits hard

Metal hits hard

Danima sam osjećala težinu i nepovezanost sa svojim životnim vjerovanjima. Sumnjala sam kako se nekim groznim...