Novi svijet

Članak od admin@place

07.10.2020

Svijet se naljutio. Pati. I ružno je. I ne smije biti tako. Tko treba što? Neki posao. Neki integritet. Neki dostojanstvo. Neki pravdu. Neki sigurnost. …. A svi trebaju ljubav. Dobiti ljubav možemo dajući ju. Najviše sada. Baš najviše. ….

Ima jedna priča. Nije ugodna svima. Možda je potrebno otvoreno srce da se razumije otkud dolazi i po koga će doći nasilje. Jer, nasilje je samo to, u službi prosvjeda, revolucije ili ljutnje, gorčine ili straha, ono ostaje SAMO nasilje. U drugom svjetskom ratu jedan je svećenik pomagao Židove i skrivao ih i spašavao koliko je mogao. Kad su ga pitali zašto odgvorio je da zato jer danas ubijaju Židove i dolaze po njih a sutra će se netko drugi sjetiti ubijati neke druge i tko će onda njih spasiti? Gdje će onda biti Židovi da spase nas? Ovo je priča o kojoj godinama i često razmišljam. I sve dublje, bez obzira na povod, shvaćam koliko je nasilje od nezadovoljstva, pohlepe ili razočaranja svejedno…..uvijek….samo….nasilje.

Ljubav koju trebamo, tražimo i pravda i ljudskost za kojom čeznemo nalazi se u našim srcima. I samo sebe imamo da na tome radimo. ‌Svaka revolucija, otpor i pokret kroz godine povijesti kratkoročno su donijele olakšanje i spasile živote ali dugoročno svijet je mjesto u kojem ne možemo očekivati da se na nasilje odgovori ljubavlju. Zato mi odgovarajmo kroz sebe, unatoč svemu, koliko god bolno bilo gledati i osjećati se bespomoćno ako šutimo, radimo u svojem srcu. Proces je dug. Traje koliko će trajati ovaj svijet ali to je jedino što nam je dano da mijenjamo. Nas same. Učiti djecu spajanju umjesto razdvajanju. Voljeti. Moguće je. Vjerujem.

Namaste

#volimvas

Možda će Vas ovo zanimati…

Kori

Kori

Moj drugačiji porod a isti kao i svi porodi na svijetu Svaki porod je važan i intiman čin i ne bi trebao biti...

Čarolija trudne godine

Čarolija trudne godine

Trudnoća i sve u njoj je duboko, intenzivno i preobražajno iskustvo svake žene. Bez obzira da li je izrazito teško ono...

Metal hits hard

Metal hits hard

Danima sam osjećala težinu i nepovezanost sa svojim životnim vjerovanjima. Sumnjala sam kako se nekim groznim...